Ayah berperangai pelik sebelum k4ku dijalan 6Gambar

Gua Musang : Ayah berperangai pelik sebelum k4ku dijalan 6Gambar Tidak disangka kehilangan ayah dari rumah pukul 2 pagi dikejutkan dengan penemuan j4sad nya terbujur k4ku dijalan awal pagi tadi.

Kehilangan Pok Ya atau Zakaria Jusoh, 71, peneroka Felda Chiku 1 itu mengejutkan keluarga namun selepas pencarian oleh anak-anak dia ditemui mati di tepi jalan di Kilometer 42, Jalan Gua Musang-Kuala Krai, dekat Gua Musang, pagi hari ini, dipercayai mangsa langgar lari.

Mayat Pok Ya ditemui anak peneroka Felda Chiku 1, 6.30 pagi di sebelah kiri jalan berhampiran jambatan di Felda Chiku 3.

Anak mangsa, Mohd Tarmizi Zakaria, 29, berkata, bapanya dipercayai keluar rumah pada 2 pagi ketika dia sedang tidur dan hanya menyedari kehilangan arwah pada 3 pagi sebaik tersedar dari tidur.

Mohd Tarmizi berkata, bapanya itu kerap keluar rumah dan susah untuk pulang semula ke rumah kerana lupa jalan balik disebabkan masalah sakit mental yang dihidapinya.

Katanya, dia dimaklumkan jenazah bapanya ditemui oleh seorang anak peneroka Felda Chiku 1 dan bergegas ke lokasi.

“Saya tiba di lokasi 10 minit kemudian dan mendapati bapa sudah meninggal dunia dalam keadaan terlentang tetapi tiada kecederaan pada badan arwah,” katanya.

Anak sulung arwah, Alawiyah, 44, pula berkata, arwah ayahnya suka mengira jumlah kubur penduduk yang meninggal dunia sejak kebelakangan ini.

Katanya, selepas mengira batu nisan, arwah memberitahu jumlah mereka yang sudah meninggal dunia dan dikebumikan di tanah perkuburan itu, semakin ramai.

Alawiyah berkata, sebelum ini dia yang mengawasi pergerakan ayah termasuk memastikan arwah makan ubat kerana bimbang berlaku kejadian tidak diingini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Mohd Taufik Maidin ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian.

Beliau berkata, hasil siasatan awal kejadian itu dipercayai peneroka adalah mangsa langgar lari dan siasatan lanjut masih diteruskan.

Katanya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Gua Musang (HGM) untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarga untuk dikebumikan petang ini.

Kes itu disiasat dibawah Sek.41(1) APJ.1987. semoga roh Pak Ya tenang disana dan anak-anak nya tabah dengan apa yang berlaku. Al fatihah.